Licht Verdicht Rotterdam

project:               BNA studie Licht Verdicht
locatie:                Rotterdam (NL)
architect:            PHU samen met 
                            Diederendirrix architectuur & stedenbouw, 
                            Felixx landscape architects
                            Wijnand Galema architectuur historicus
                            Aronsohn consultant engineers
opdrachtgever:  BNA onderzoek
jaar:                     2017



Rotterdam streeft naar het verdichten van de binnenstad.  Meer inwoners en bezoekers dragen bij aan een aantrekkelijk en levendig stadscentrum. Dit is uitgangspunt van de uitvraag van de BNA. De bestaande structuur van de stad en de naoorlogse gebouwvoorraad lenen zich hier volgens ons goed voor.  
Er is relatief veel ruimte en gebouwen van na 1945 met een beton- of staalconstructie kunnen wel wat extra’s dragen. Optoppen van bestaande gebouwen of het toevoegen van hoogbouw ligt voor de hand als dé manier van verdichten in Rotterdam. We hebben echter de vraagstelling onderwerp van het onderzoek gemaakt en niet gekozen voor een vooraf bekend eindbeeld. Ons onderzoek is breed ingestoken en verkent hoe de naoorlogse stad verdicht kan worden. Naast optoppen en hoogbouw kan een verdichtingsstrategie bestaan uit inbreiden, sloop-nieuwbouw, herbestemmen, renoveren of een combinatie van deze ingrepen.  
Onze studielocatie is het bouwblok op de kop van De Lijnbaan, tussen de Kruiskade, Lijnbaan, Weena-Zuid en Karel Doormanstraat. De oorspronkelijke opgave was enkel het optoppen van de voormalige Lumièrelocatie op de hoek van de Kruiskade en Lijnbaan. Vroeg in het proces hebben we besloten om ons niet te beperken tot alleen deze plek, maar verdichtingsstrategieën te ontwikkelen voor het hele bouwblok. De Cityflat en Gebouw Weena, beide van architect Hugh Maaskant, zijn hierdoor onderdeel van de studielocatie. Dat Manhave Vastgoed eigenaar is van veruit het meeste vastgoed in dit bouwblok droeg bij aan deze beslissing. In het hoofdstuk Context gaan we dieper in op de locatie. Businessplannen van ondernemers hebben een looptijd van drie tot vijf jaar. Voor een continu veranderende programmatische vraag kan dan moeilijk één ruimtelijke en architectonische oplossing ontworpen worden. Dat hebben we ook niet gedaan. We hebben een dynamische keuzediagram ontwikkeld voor Manhave Vastgoed. In het hoofdstuk Ontwikkelproces zijn 33 potentiële eindoplossingen voor het bouwblok te vinden. We hebben vier wezenlijke verschillende verdichtingsstrategieën verder uitgewerkt.

Share by: